"Att skydda matproduktion, elförsörjning, läkemedelsindustri etc är av vikt för landets säkerhet"

Vi talar med Carl-Johan Dahlgren, affärsutvecklingschef hos OT-företaget TXOne om vikten att lägga stort fokus på säkerhet för produktionsmiljöer, det som vi kallar OT, Operational Technology. Carl-Johan menar att det finns massor att göra inom detta område. Produktionsmiljöer har ofta varit egna, ouppkopplade öar och därför inte hamnat i fokus när det gäller IT-säkerhet. Men idag är de allra flesta produktionsmiljöer uppkopplade och i högsta grad beroende av IT-teamet för att för att fungera effektivt.

Hålla där👋Carl-Johan Dahlgren från TXOne


- Varför är säkerhet för OT-miljöer / produktionsmiljöer viktigt?

-Digitaliseringen har gått oerhört fort, i synnerhet iom pandemin. De senare åren har vi sett flera exempel på cyberattacker mot samhällskritiska funktioner så som tex oljeindustrin i USA, där en ransomwareattack slog ut oljeförsörjningen. Vi minns även när Coop-butikerna fick stänga i en vecka till följd av en så kallad supply-chain attack. Utöver att den ekonomiska förlusten för de drabbade företagen skakar sådana här typer av attacker om ett samhälle. Sedan dess har det världspolitiska läget hårdnat och cyberattackerna har blivit mer riktade och sofistikerade. Att skydda matproduktion, elförsörjning, läkemedelsindustri etc är av vikt för landets säkerhet! Därför är det viktigt att sätta fokus på säkerhet för OT-miljöer, dessutom finns lagar som NIS2 som kräver att vi gör det.

-Räcker det inte om alla företagets arbetsplatser är säkrade?

-Gränserna mellan IT och OT har till viss del suddats ut, så många tror att en brandvägg som är byggd för att vara stöttålig och mer uthållig för till exempel temperaturförändringar är OT-säkerhet. Dessa brandväggar är bra, de skyddar till den punkt där IT-nätverket möter OT-nätverket. Datorn i ett OT-nätverk är till för att styra maskiner, som till exempel robotarmar, som pratar med sina egna kommunikationsprotokoll. Därför behövs säkerhet som är specialbyggd för ändamålet. Det korta svaret är således nej, det räcker inte om alla företagets arbetsplatser är säkrade.

-Vad har TXOne för lösningar för att skydda produktionsmiljöer?

-TXOne lägger allt fokus på OT-säkerhet. TXOne har specialbyggda lösningar för att ta hand om uppkopplade enheter inom industri, alltifrån med vilka protokoll som robotarmar talar, till vad som är normalt kontra onormalt beteende för respektive enhet. Tack vare maskininlärning lär sig lösningarna själva att förstå beteenden i OT-nätverk och bygger ständigt upp intelligensen. Lösningarna är unika tack vare det stora antal kommunikationsprotokoll de kan hantera.

-Uppdaterat regelverk (NIS2) från EU innebär att OT- och cybersäkerhet hamnar ännu högre upp på agendan, berätta mer och hur kan TXOne hjälpa här?

 - I och med NIS2 måste tillverkande industri och organisationer som levererar samhällskritiska tjänster kunna påvisa vad man gjort för att skydda sin verksamhet. Alla måste vara mer medvetna och ta ansvar när man bygger produkter och tjänster. TXOne har lösningar som är skräddarsydda för OT som är den typiska miljön för de verksamheter som omfattas av NIS2.

-Om man är återförsäljare och vill veta mer? Vem kan man kontakta?

- Infinigate är vår distributör och där kan Magnus Levhorn hjälpa till. Såklart är du även välkommen att kontakta oss hos TXOne om du vill veta mer! Vi är ett gäng som har vår bas i Sverige, bland andra jag själv, Lars Thorén, Fredrik Sandberg, Samanta Hollis med fler.

- Tack för samtalet Calle!

Om Infinigate

Infinigate är distributör med fokus på IT-säkerhet. Med en portfölj av marknadsledande IT-säkerhetsleverantörer är Infinigates uppdrag är att hjälpa återförsäljare att utveckla sitt säkerhetserbjudande och nå ut med IT-säkerhetslösningar till företag och organisationer.

Infinigates kunskap och stöd uppskattas av partnerkanalen runt om i Europa. I synnerhet eftersom världen digitaliseras i allt snabbare takt och cyberkriminaliteten slår rekord efter rekord. Efter mottot ”making IT security everyone's business” arbetar numera över 1200 medarbetare i Infinigate-gruppen.

Infinigate finns i 30 länder och har kunder i över 50 länder. Huvudkontoret finns i Schweiz. Genom fokus, kunskap och service utöver det vanliga har Infinigate etablerat sig som ledande värdeadderande distributör för cybersäkerhet i Europa.

För mer information välkommen att kontakta: 

Peter Strand, VD, Infinigate Sverige
0708-65 10 38 el. peter.strand@infinigate.se

Anna Ohlström Ferm, Marknadschef, Infinigate Sverige
0708-65 10 23 el. anna@infinigate.se